Mistrovství ČR

Mistři, mistři…

Letošní Mistrovství ČR v šermu šavlí přineslo několik velkých příběhů, které budou v šermířské komunitě dlouhý čas rezonovat.

Jedním z příběhů je vystoupení mladičké závodnice z Chomutova, která ve svých teprve 13 letech ďábelsky zatápěla i dospělým šermířkám. Karolína Bechyňová získala titul v kategorii kadetek. V kategorii juniorek a později i seniorek skončila na stříbrné příčce a v soutěži družstev zajistila svému týmu 2 bronzové medaile za kadetky a juniorky. Skvělý výkon!

ŠK Houštka si ale bude pamatovat jiný, mnohem emotivnější příběh... Úplný závěr Mistrovství ČR patří tradičně soutěži družstev seniorů. Tuto kategorii již po 4 roky po sobě ovládá oddíl z Prahy, který má ve svém středu silné reprezentanty a nabitou sestavu. Až do této neděle…

ŠK Houštka dal dohromady papírově nejslabší družstvo za posledních 5 let. Jediným stabilním závodníkem v tomto družstvu je Honza FUČÍK, který v soutěži jednotlivců skončil na krásném 5. místě. Spolu s ním ve družstvu startoval ještě Honza CSÉPLÖ, který startoval jen na 2 turnajích za poslední 2 roky. Sestavu doplňoval junior Jindra DUŠEK a náš odborník na nano-materiály, vědec a příležitostný šermíř, Jaroslav LANG.

S mizerným nasazením neměli zdaleka jednoduchou pozici, ale kluci ukázali, že v soutěži družstev nevyhrává schopnost jednotlivců, ale celého družstva. Nejprve svedli vypjatou bitvu s družstvem ze Starého města, které porazili v poměru 45:40. V semifinále otáčel Honza FUČÍK zápas s týmem Sokol Brno I., za které nastoupil vícemistr ČR z jednotlivců, za stavu 45:43. Ve finále pak svedli heroickou bitvu právě s borci z AMU Praha (se zlatým a bronzovým medailistou ze soutěže jednotlivců), které porazili 45:40 a stali se tak pro rok 2017 Mistry ČR v soutěži týmů!

Na MČR se ale dařilo nejen seniorům, ale i mládežníkům. Zlato si odnášejí z víkendových bojů Petr KOTLAN v kategorii žáků. Na stupně vítězů jej doprovodili i stříbrný Mirek JANURA a bronzový Adam VONKA. V kategorii kadetek se prosadila na bronzovou příčku Míša SVOBODOVÁ. Kategorie juniorů vyšla stříbrně pro Jindru DUŠKA. Kategorii juniorek opanovala Jana MAZÁNKOVÁ a na bronzové příčce skončila Víťa ĎÁSKOVÁ. V kategorii seniorek brala bronz Jana MAZÁNKOVÁ.

V soutěži týmů nám to zacinkalo přímo fantasticky. V kategorii žáků a kadetek si vyšermovali titul naši mladí žáci ve složení Adam VONKA, Mirek JANURA, Phillip HOLUBEC a Kryštof KRÁL, kteří ve finále zdolali tým Chomutova v poměru 45:42. Bronz uhájila naše děvčata ve složení Míša SVOBODOVÁ, Kristýna DRAHORÁDOVÁ, Veronika KULICHOVÁ a Charlotte HERRMANNOVÁ. V kategorii kadetů a juniorek se nám vedlo velmi podobně. Zlato si odnáší tým ve složení Jana MAZÁNKOVÁ, Víťa ĎÁSKOVÁ a Míša SVOBODOVÁ. Bronz pak sebrali kluci Adam VONKA, Mirek JANURA, Phillip HOLUBEC a Kryštof KRÁL. V kategorii juniorů a seniorek cinkl „jen“ bronz týmu ve složení Jindra DUŠEK, Mirek JANURA a Vavřinec LINKA.

Pod úspěchem naší výpravy jsou podepsáni i „neviditelní“, zejména kouč Pavel HAVLÍČEK, který strávil na MČR dva dny v kuse a Kamil SVOBODA, který organizoval sobotní turnaj jednotlivců. Všem patří velký dík za krásnou víkendovou akci!

Jakub

Nábor 2023

Hlavní nábor pro rok 2023 je naplánován na pátek 8. 9. od 18:30. Rodičům představíme v krátkosti oddíl a děti se mohou rovnou zapojit. Stačí sportovní oblečení, boty do tělocvičny a vodu na pití. Pokud byste nemohli přijít, stačí dorazit na kterýkoli další páteční trénink od 18:00 a domluvíme se. více